Gastouders Bonheidansfestival

Inleiding

Wij zijn elk jaar op zoek naar gezinnen die buitenlandse gasten van het Bonheidansfestival willen opvangen en wegwijs maken in België. Die gasten zijn dansers en muzikanten die zullen deelnemen aan de voorstellingen van het festival.

Gastouder zijn voor het Bonheidansfestival is voor ons een evidentie geworden. Het maakt vast deel uit van onze zomervakantie. We hebben al veel nationaliteiten mogen ontvangen. We kiezen bewust voor muzikanten, zo hebben we een gemeenschappelijk thema waar we kunnen over meepraten. Regelmatig zorgt het voor spontane jamsessies op ons terras. Onze buren worden dan opslag een aandachtig publiek. Wij genieten niet enkel van de optredens maar ook van de sfeer in en rond het festival. Het is prachtig te zien hoe jong en oud verbroederen bij dans en muziek. Wij hopen nog jaren als gastouder mee te helpen aan de verdere uitbouw van dit uniek festival.

Guido Vaganée & Christ’l Cottenie, 18 jaar gastouder

Wil je eens een deel van de wereld bij je thuis om meer te weten komen over andere culturen of misschien wel andere culturen laten kennis maken met onze gewoontes? Waarom dan geen gastouder worden van Bonheidansfestival? Samen met vele andere gastouders zal je dagen beleven vol vriendschap, plezier, muziek, dans en samenzijn. Je kan er voor zorgen dat ze zich thuis voelen vóór, tijdens en na de optredens van het festival, en tussen de optredens is er veel tijd om vriendschappen voor het leven te smeden.

Gastouder zijn is vreemde mensen welkom heten in je huis en er voor hen een thuis van maken, en vaak is er een “klik” die maakt dat ze geen “vreemden” meer zijn. Samen babbelen, tafelen, plezier maken, op uitstap gaan en genieten van zang en dans … mooie herinneringen! Eerlijk, elk jaar is verschillend, maar de fijnste ervaringen blijven je altijd bij; een onverwacht kaartje of telefoontje, een bericht via sociale media, een bezoekje hier of ginder, een weerzien tijdens ons festival … .Voor ons blijft het boeiend om mensen met een andere cultuur te ontmoeten. Er gewoon voor gaan en jezelf blijven!

Carine De Neef, 33 jaar gastouder
gastouders zwaaien de gasten uit

Praktisch

Als gastouder of gastgezin heb je de meest intense band met enkele van de bijna 50 buitenlandse gasten, en help je de organisatie van het Bonheidansfestial. Als gastouder verschaf je kost en inwoon door twee of meerdere buitenlandse gasten gedurende enkele dagen te laten overnachten en maaltijden te voorzien. Daarnaast wordt van gastouders verwacht dat de buitenlandse gasten op de afgesproken dagen en uren naar het festivalterrein worden gebracht voor de optredens of uitstapjes.

The MacLennan Scottish Group has visited the Bonheidans Festival five times over its history, and it can safely be said that visiting Bonheiden is like coming home. The welcome and hospitality from our host families is always second to none, and the care taken to lodge us with suitable hosts is perfect.

The organisation of the festival is immaculate, and we always know what is expected of us and when. There are always interesting fellow guests, and the venue is brilliant. And who could refuse Flemish food and beer?

De Krekels have always had a wonderful reputation for developing young dancers, and they are now assuming positions of responsibility, so the future is secure: it seems that the whole village wants to take part, and why not?

Simon Wales, Dance Director, MacLennan Scottish Group

Het Bonheidansfestival vindt jaarlijks plaats in de derde week van augustus in Bonheiden. In 2024 zal het doorgaan van 22 tot 25 augustus. Buitenlandse gasten komen in België aan vanaf ten vroegste woensdag, en vertrekken terug op zondagavond of maandag. Deze dagen kunnen veranderen in functie van hoe het festival dit jaar wordt georganiseerd, en meer concrete informatie zal voorzien worden aan gastouders wanneer het festival vorm krijgt.

Al onze bestaande gastouders zullen je graag vertellen hoe interessant, leerrijk en leuk en vooral verrijkend het is om een ander land, een ander volk, een andere cultuur van binnenuit te leren kennen door hen enkele dagen in huis te nemen. Indien je in Bonheiden of omgeving woont en graag als gastouder in aanmerking zou willen komen kan je ons contacteren via ons contact formulier.

Zara Peiffer, verantwoordelijke gastouders