Over ons

Ga snel naar

Wie zijn wij?

Korte introductie

Volkskunstgroep De Krekels is een vereniging in Bonheiden met als doelstelling het beoefenen, bevorderen en verspreiden van de Vlaamse volkscultuur in al zijn aspecten. We nemen allerlei initiatieven op nationaal en internationaal vlak met ruime volksculturele vorming en een brede kijk op de wereld, zoals bijvoorbeeld ons jaarlijks Bonheidansfestival. Voor ons is het belangrijk om een gezonde ontspanning in goede groepsgeest te kunnen aanbieden.

Lidmaatschap

Je kan bij ons starten met dansen vanaf de leeftijd van 4 jaar in de Krekeltjes groep. Vanaf 8 jaar mag je naar de Heikrekeltjes groep, en vanaf 12 jaar naar de Jongkrekels groep. Inschrijven voor deze jeugdgroepen voor een periode van 1 januari tot 31 december bedraagt €30. Het lidmaatschap laat toe om verzekerd te zijn tijdens dans repetities, optredens, weekends en andere groepsactiviteiten.

Vanaf de leeftijd van 16 jaar mag je dansen in de volwassen Krekels groep, waarvoor het jaarlijks lidmaadschap €35 bedraagt.

Wanneer je vanaf september start met dansen bij ons betaal je slechts €15.

Hoe start je met volksdans?

Wij zijn op de eerste plaats een volksdansgroep, waarvoor we wekelijks samenkomen om te dansen. Ook als je geen danservaring hebt of al een tijdje niet meer hebt gedanst ben je heel welkom op onze repetitie momenten om te kijken of mee te proberen dansen. Wij zijn er van overtuigd dat volksdans kan gedaan worden door een brede leeftijdsgroep van piepjong tot nooit-te-oud, maar een goede fysieke conditie is zeker een voordeel om vlot te kunnen dansen bij ons.

Heb jij of iemand die je kent zin om eens mee te dansen? Kom dan zeker eens langs op een van onze dansrepetities, Schommen 1, 2820 Bonheiden. Toegang tot de sportzaal via de grijze poort naast het fietsenrek, waarbij je de zaal aan de rechterkant kan vinden. Hieronder vind je de repetitie momenten voor de verschillende leeftijdsgroepen:

  • van 4 tot 8 jaar: elke zaterdagmiddag van 14u. tot 15u. (Krekeltjes groep)
  • van 8 tot 12 jaar: elke zaterdagmiddag van 15u. tot 16u. (Heikrekeltjes groep)
  • van 12 tot 16 jaar: elke zaterdagmiddag van 16u. tot 17u. (Jongkrekels groep)
  • vanaf 16 jaar: elke vrijdagavond van 20.15u. tot 22.00u. (Krekels groep)

We repeteren met de jeugdgroepen (Krekeltjes, Heikrekeltjes en Jongkrekels) elke zaterdagnamiddag een uurtje, behalve tijdens de schoolvakanties. De volwassenegroep (Krekels) repeteert elke vrijdagavond bijna twee uur, ook tijdens de schoolvakanties.

Zou je graag met je jeugdbeweging of een groep willen komen volksdansen, bijvoorbeeld om een eigen mini-optreden te geven? Contacteer ons dan even via ons formulier zodat we een leuk aangepast programma voor jullie kunnen voorzien.

Wat neem je mee naar een dansrepetitie bij ons?

  • Sportieve schoenen met een zool die geen strepen achterlaat op de vloer
  • Gemakkelijke kledij waar je vrij in kan bewegen en niet gemakkelijk mee blijft achter haken
  • Een drikbus met water (achteraf is er de gelegenheid om op café te drinken)
  • Eventueel een handdoekje en en reserve T-shirt of blouse wanneer je gemakkelijk zweet

Wat doen we nog meer?

Naast het doen van onze wekelijkse repetities treden we ook elk jaar meerdere keren op tijdens ons eigen Bonheidansfestival. Buiten het festival kunnen er gedurende het jaar ook extra optredens zijn.

We gaan elk jaar in oktober met alle groepen op ontspanningsweekend om uit te blazen na ons festival en de nieuwe dansers te leren kennen die over gaan naar hun volgende leeftijdsgroep. In februari gaan we allemaal op dansweekend, waar de jeugdgroepen de dansprogramma’s voor het festival op punt stellen en heel hard wordt gerepeteerd. De volwassenengroep gaat in april nog eens op weekend, waar zij heel hard werken aan hun verschillende dansprogramma’s.

Doorheen het jaar organiseren we als vereniging ook activiteiten waar alle leden en niet-leden zoals ouders en familie aan kunnen deelnemen. Zo kan je bij ons elk jaar in februari komen vlaaienloten. Neem zeker een kijkje op onze kalender voor een volledig overzicht van onze activiteiten doorheen het jaar.

Onze groepen

Krekeltjes

Hallo, wij zijn de Krekeltjes, de jongste dansertjes van onze groep. Vanaf de 2de kleuterklas mogen kindjes bij ons komen dansen en dit tot 8 jaar.
Wij repeteren elke zaterdag van 14u tot 15u in de turnzaal van de Gemeenteschool Bonheiden.

Samen met onze leidsters Griet en Sophie leren we veel leuke dansjes en op het einde van elke repetitie, wordt er altijd nog een spelletje gespeeld.

Net zoals alle grotere dansers, mogen ook wij elk jaar optreden op het grote podium van ons Bonheidansfestival! En dat vinden wij allemaal heel erg leuk!

Gedurende het hele jaar gaan wij 2 keer mee op weekend.

Zou je graag ook eens mee komen dansen, aarzel dan niet en kom maar langs!!!

Griet en Sophie

Heikrekeltjes

Sinds september 2021 zijn de Heikrekeltjes terug een eigen jeugd dansgroep, na even samengevoegd te zijn geweest met de Jonkrekels. We zijn een fijne groep jonge dansertjes met allemaal een leeftijd tussen 8 en 12 jaar, die na de krekeltjes al moelijkere danspasjes en figuren leren dansen.

We repeteren elke zaterdag tussen 15 en 16 uur. Alle dansen worden helemaal uitgelegd, zodat iedereen kan meedoen. Al dat repeteren wordt beloond wanneer we mogen schitteren op ons eigen Bonheidansfestival en tijdens andere optredens.

Er wordt natuurlijk ook veel plezier gemaakt tijdens en naast het dansen met onze groep en met heel de Krekelfamilie. Zo gaan we op weekends om samen te dansen of andere leuke activiteiten te doen en maken we af en toe een uitstap naar een pretpark.

Al wie zin heeft om met ons mee te doen, is van harte welkom op onze repetities!

Goele en Julie

Jongkrekels

De Jongkrekels maken al sinds 7 februari 1976 een belangrijk deel uit van de Krekelfamilie. Wij zijn een leuke groep van jongens en meisjes, allemaal tussen 12 en 16 jaar.

We repeteren elke zaterdag tussen 16 uur en 17 uur. Tijdens die repetities oefenen we verschillende dansen zoals Maartse Buien, Kegelaar en Dans voor drie. Alle dansen worden helemaal uitgelegd, zodat iedereen kan meedoen. Al dat repeteren wordt beloond wanneer we mogen schitteren op ons eigen Bonheidansfestival en tijdens andere optredens.

Er wordt natuurlijk ook veel plezier gemaakt tijdens en naast het dansen met onze groep en met heel de Krekelfamilie. Zo gaan we op weekends om samen te dansen of andere leuke activiteiten te doen en maken we af en toe een uitstap naar een pretpark.
     
Al wie zin heeft om met ons mee te doen, is van harte welkom op onze repetities!

Ine, Stefan en Kyra

Krekels

All rights reserved Joost Van Slambrouck

De Krekels waren in 1973 het eerste lid van de Krekel-familie met allemaal jongeren tussen 14 en 20 jaar. Meer dan 50 jaar later zijn wij nog steeds een jonge enthousiaste dansgroep. De jongsten zijn 16, de ervaren rotten zijn twintigers, dertigers en zelf veertigers!
 
We worden vaak gevraagd op buitenlandse festivals en daar proberen we dan ook minstens één keer per jaar aan deel te nemen. Zo waren we de laatste jaren al te gast in Canada, Duitsland, Estland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Litouwen, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Turkije, USA, Zweden en Zwitserland. 
 
We repeteren elke vrijdag avond van 20h15 tot 22h, en dit onder begeleiding van een live orkest. Tijdens deze repetities werken we aan traditionele Vlaamse dansen en aan typische meisjes- en jongensdansen, maar eveneens aan eigentijdse creaties, gebaseerd op de klassieke passen en figuren.
 
Maar wij doen ook meer dan dansen. De groepssfeer is uitstekend en daardoor genieten we nog eens extra van onze weekends, de jaarlijkse reizen, ons eigen Bonheidansfestival en allerlei andere activiteiten. Al wie zin heeft om met ons mee te doen, is van harte welkom!

Natascha, Jonas, Jeroen en Jef

Vendeliers

Sinds haar oprichting in 1973, heeft VKG De Krekels vzw voortdurend goede vendeliers onder haar leden geteld. Na enkele jaren iets minder uitdrukkelijk beoefend geweest te zijn, is onder impuls van Jeroen deze traditie nieuw leven en verse kracht ingeblazen. Enkele jaren geleden is die fakkel doorgegeven aan Jef, die de knepen van het vak aanleert aan de krachtpantsers van de groep. Bij speciale gelegenheden komen ze zelfs allemaal tegelijk het publiek verbazen met wiekslagen en heupzwaaien, en smijten ze de salto’s om ter hoogst.

Krekelorkest

Het Krekel-orkest zorgt voor  de muzikale begeleiding bij het dansen en vendelen.  Daarnaast nemen onze acht muzikanten ook mooie en afwisselende muzikale intermezzo’s voor hun rekening.
Het orkest heeft ook een CD op z’n actief staan, opgenomen in een professionele studio. Hierop staan zowel een aantal volksdansen als enkele pareltjes uit de rijke Vlaamse volksmuziektraditie.  Deze CD kan je verkrijgen via leden van de groep, of via het contactformulier.

Krekelkoor

Het krekelkoor is de nieuwste groep van de Krekels waarin leden traditionele Vlaamse a capella werken brengen op het Bonheidansfestival. Zij zorgen steevast voor de nodige ambiance met fijne canons die iedereen aan het zingen brengt!

Krekellied – De Krekels van Bonhei

Wat leeft men blij in d’heidestreek bij kruid en mastebomen,
Met vrienden die welmenend zijn, van vreugde zingend dromen.
Sla daar het blijde volk eens ga, daar zingen allen vroeg en spa.
Als Krekels, als Krekels, als Krekels in de hei.
Kirre kirre kirre kirre kir,
Kirre kirre kirre kirre kirre kir.
Als Krekels, als Krekels, als Krekels van Bonhei.

De kind’ren die ter schole gaan, meest Jannekens en Miekens,
allen in zang of aan het spel, herhalen ook hun liekens.
Sla daar eens de scholieren ga. Zij zingen allen vroeg en spa.
Als Krekels (3x) in de hei.
Kirre …

Zoo hoort men in de heidestreek, altijd en elkeen zingen.
Wat moet er ’t leven lustig zijn voor ’t volk en vreemdelingen.
Ja ’t gaat er in Bonhei zoo schoon. Wat ben ik blij dat ik er woon.
En ik zing er en ik zing er met ’t Krekeltje der hei.
Kirre …
En ik ben er en ik ben er, ‘nen Krekel van Bonhei

Jan Leopold Verschueren (1832-1912), hoofdonderwijzer van de gemeenteschool Bonheiden